Nyereményjátékok és ingyenes termékminták

 

 

Egyéni keresés

Csivava


Eredetének kutatásakor legendák egész sorára akadtak. Ezeket a kutyákat a toltékok korában háziasították. Városépítészetükben használtak ilyen törpekutya ábrázolást, aminek Techichi volt a neve. Ezek a kis szobrok nagyon hasonlítanak a mai csivavához. Az ôsi kistermetû terrier szerû kutyák a magasan fejlett indián kultúrákban, Közép-Amerikában és az Andokban éltek.
Az USA-ba kb. 120 évvel ezelôtt érkezett Mexikóból, bennszülött utcai árusoktól vásárolták. Az elsô chihuahua standard 1923-ban készült el.
Európába, azaz Angliába elég késôn érkezett. A költséges karantén kikerülése miatt az angolok keresztezték a hazai papillonnal, törpespiccel és tibetspániellel.
Magyarországra az 1960-as évek végén érkezett. Itthon és az egész világon nagyon népszerû, a toplisták élén álló fajta. Sajnos itthon is belekevertek más fajtákat, a német törpepincsert, a pekingi palotakutyát és a papillont, ami a fajta leromlásához vezetett. Manapság is gyakran látni még a pincseres fej és testtípusokat.


A chihuahua nagyon megfontolja ki legyen a gazdája, de a kiválasztotthoz végtelenül ragaszkodik. Az imádott gazdát, ha kell meg is védi, természetesen nem nagy az ereje, de nagy akaraterô rejlik benne. A szeretet és a kényeztetést nagyon igényli, sôt kiköveteli. Senki ne vegyen chihuahuát, aki nem tud alkalmazkodni kutyája szeszélyeihez! Úgy tartják, hogy a kistestû kutyák nem alkalmasak a kiképzésre, ellenben a chihuahua nagyon tanulékony és türelemmel akár mini agilityre is rávehetjük. Idôs, egyedül élô és beteg embereknek sokszor visszaadja az életkedvet.


Az összes fajta közül ô a legkisebb. Ennek ellenére nem lehet törékeny! Világszerte ölebként tartják, nagyon tanulékony kiskutya. Ezt a kiskutyát kísérô szerepben szeretik. Kicsi mérete ellenére temperamentumos, erôs, gyors kutya, kíváncsi, éber, bátor és nagyon hûséges a gazdájához.


Egyéni, jellegzetes külseje: nagy almafej, rövid orr 90 fokos stoppal, nagy és feltûnô fülek, kerek, de nem kidülledô szemek és a feszes test. Kompakt az arány a testhossz és a mar között, feszes egyenes háttal, középhosszú párhuzamos lábakkal. Energikus menés felállított farok és szemtelen arckifejezés. Mellkasa mély és gömbölyû. Rövid és hosszúszôrû (mely selymes, puha, de nem lehet hullámos, vagy felfújt) változatban létezik. Az aljszôrzet ennél a fajtánál nem jellemzô. A hosszúszôrûnél a nyakon, a lábak élén, a farkon és a füleken különösen hosszú szôrtincsek kívánatosak. A két szôrtípusú kutyát egymással keresztezni nem lehet! Kiállításokon is külön bírálatot kapnak. Súlya a 0,5 kg-tól (?) 3 kg-ig elfogadott.



Fogazata ennek a fajtának nagyon egyénien alakul. A sok bekevert rövid és hosszú orrú fajták miatt, nagyon gyakori a fogváltáskori állkapocs növekedési rendellenesség. Az addig szabályos harapású kutya elkezd elôre harapni és ez vagy úgy marad, vagy szerencsés esetben kb. másfél éves korára helyreáll. Az is gyakori, hogy a tej metszôfogak (6 db) megvannak és fogváltás után már kevesebb bújik ki, vagy fordítva, kiskorában kevesebb van és fogváltás után elôbújik mind a 6 db. A P fogak hiányosságai megengedettek, a metszôfogaké is, de nem kívánatosak.


Minden színváltozat, minden színnel kombinálva megengedett.


Gyakori a térdkalács eldeformálódás, mely inkább felnôtt korban lesz látható. Ha kölyköt vásárolunk, mindig meg kell mozgatni a kicsi térdét és ha kattogást tapasztalunk, akkor szinte biztos, hogy a késôbbiekben problémák lesznek. Elég magas életkort megélnek, nem ritka a 15–16 éves korú sem. Ideális társ, kis helyen elfér, könnyû vele az utazás, keveset eszik, ezért a tartása olcsó. Viszont a kicsi létszámú alom miatt a kölyök drága.


Az ellés sem mondható könnyûnek ennél a fajtánál. Kicsi termetéhez képest a kölykök elég nagyok, ezért nagyon gyakori a császármetszés. Nagyon fontos, hogy ellés elôtt gondoskodjon a tenyésztô arról, hogy baj esetén fogadja ôt egy orvos. Az alomnevelés ugyan olyan fárasztó, de élményekkel teli és kellemes, mint bármelyik más fajtánál.



Ha egy kiskutyát szeretne valaki venni, elôször is gondolja át azt, hogy megoldható-e, hogy a kölyök ne maradjon egész nap egyedül. A pici testben nagyon rövidek az emésztési utak, ezért az ennivaló hamar kiürül belôle. Eleinte 8–10 hetesen négyóránként (pl. konzerv, vagy rizses hús), majd fokozatosan lehet ritkítani az etetések idôközét, észre lehet venni, mikor jön el annak az ideje. Én a száraztápot, a friss vízzel együtt mindig a kölyök elôtt hagyom. Természetesen, ha falánk a kiskutya és látszik rajta az elhízási hajlam, akkor a tápot nem szabad elôtte hagyni.



Hogy örömöt okozzon a kiskutya, meg kell nevelni még ha chihuahua is.


A chihuahua nagyon társszeretô. Ha egész nap nincs otthon senki és kénytelenek egyedül hagyni, akkor vegyenek neki egy társat, ha nem akarnak a késôbbiekben bonyodalmat, akkor azonos nemût. Így tud kivel játszani, nem tesz kárt unalmában és ami a legfontosabb, hogy nem lesz a magánytól búskomor.



Nagyon fontos!!! Az utcán nem szabad póráz nélkül vinni! Ha meglát egy másik kutyát, azt megtámadhatja, vagy éppen ôt támadhatják meg, esetleg megijed valamitôl és kiszalad a kocsik közé, nem tudjuk megvédeni! Az ilyen eseteknek a végét már nem nehéz kitalálni. Elmondásokból sajnos sok ilyen megelôzhetô halállal találkoztam már.



Szólni kell még valamirôl, ami napjainkban súlyos probléma. Nagyon sokan vidéken a kiürült csirke és disznóólakban, jobb esetben, az istállóban tartják tömegesen a chihuahuát. Esôben a hasig érô sárban dagonyáznak, vagy szûk ketrecekben méltatlan körülmények között tartják, szaporítják ôket. Ha emberi oldaláról nézem, valahol érthetô, hogy a megélhetés kényszeríti rá az embereket a kutya szaporítására. Csakhogy! A jó gazda megnézi mit vesz, ez követelmény a kutyánál is. A legalapvetôbb az, hogy a standardját ismerni kell és legalább a kiállításokra, tenyészszemlékre el kellene járni (!), tudni kell mik a követelmények. A kutyát nem szabadna egyértelmûen haszonállatnak tekinteni, ô társállat! Ez a fajta a kereskedôk körében rendkívül keresett, ezért a genetikai hibás, örökletes betegségekben szenvedô és az azt örökítô, tenyésztésre alkalmatlan egyedeket is elletik. Ez ellen csak az új tenyésztési szabályzat hatályba lépése után, mint az FVM által elismert Tenyésztô Szervezet fogunk tudni fellépni. Sajnos ebben egyenlôre – aki az erre vonatkozó rendeletet alkotta, maga az FVM is akadályoz. A chihuahua az egyik legelrontottabb, túlszaporított fajta, rendbehozatala drasztikus lépéseket igényelne. Szerencsére az utóbbi idôben egyre gyakrabban tûnnek fel külföldrôl behozott példányok, amelyekkel remélhetôleg javítani lehet majd a hazai állományt.

Category: 0 megjegyzés

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése