Nyereményjátékok és ingyenes termékminták

 

 

Egyéni keresés

Dalmata


Különleges feketefoltos szőrzetével a legelegánsabb kutyafajták egyike. A 19. századi Angliában a hintók mellett kísérőkutyaként használták.
Állítólag azért, hogy védelmezze az utazókat, de valószínűleg azért is mert úgy gondolták,  jól mutat.
Élénk, érdeklődő, intelligens fajta. Nagyon barátságos, szereti a gyerekeket. Mivel a kopók családjába tartozik, ezért a mindennapos alapos testmozgás elengedhetetlen számára.
Nagyon jó futó. Ez nem véletlen, hiszen évszázadokon keresztül arra tenyésztették, hogy a lovak mellett fusson. Sportos gazdik számára ideális szabadidő partner. Éber, de nem ugatós, és nem agresszív.


Intelligens, ügyes, játékos kedvű, örökké kíváncsi, bármennyi mozgásra, futásra azonnal kész, okos, könnyen alkalmazkodó, de hajlamos az önfejűségre, ha észreveszi, hogy a gazdi nem elég határozott. Minden engedékenységet azonnal kihasznál és megjegyez.
Jelzi az idegen jövetelét, de jóindulatú, barátságos. A gyerekeket szereti, gazdájához ragaszkodó, nagyon kedves és hízelgős, néha már túlzott is a kedvessége.
Mozgásigénye hatalmas, de ha lakásban tartják szívesen lustálkodik a melegben,és örömmel veszi ha a fotelt is átengedjük neki. Nagyon szereti a meleget, de a rideg, kinti, télen 5-12 fok közötti tartást is megszokja. Nagyon szeret a gazdája körül lenni, tulajdonképpen ha tehetné, követné szabad mozgásban egész nap.


Rendkívül jó étvágya van, és egyáltalán nem válogat. Ha lakásban tartjuk, a szemetest úgy helyezzük el, hogy a kutya ne érje el, mert különben mire hazajövünk alaposan átnézi, apró darabokra szedi a tartalmát, és minden maradékot elfogyaszt belőle.
Hihetetlen dolgokra képes, egymás után 2-3 -szor  is képes vacsorázni. A ribizli bokrokat is előszeretettel szüretelit. De ha az őszi avar égetés során véletlenül alma kerül a tűzbe azt is kikaparja, és elfogyasztja. Ezért hízásra hajlamos.


 
Tehát nyugodtan kijelenthetjük, hogy ideális családtagot kap, aki dalmatát vesz.
Mozgékonysága és ügyessége miatt manapság egyre többször látni agility (ügyességi -gyorsasági) versenyek résztvevőjeként. Az ugrópalánkon kitünően dolgozik, viszont a helybenmaradás -élénk természete miatt-  nem tartozik a kedvenc gyakorlatai közé.



Ápolás
Fehér alapszíne miatt a szőre és a bőre kicsit kényes, figyelni kell a táplálék összeállítására, a bolha allergiára és egyéb bőrbántalmakra, valamint arra, hogy ne feküdjön a kutya túl kemény érdes felületen, mert a végtagokon egyébként is rövidebb szőre sérülékeny.
Kedvencünk 1-2 hónap után már kevésvé tűnik fehérnek, inkább szürkés árnyalatú.
Mivel a dalmata imádja a vizet, így a fürdés nem okoz gondot.
Nincs szebb egy frissen fürdetett dalmatánál. Szőre vakítóan fehér, puha és selymes.
Arra is fel kell készülnünk, hogy a lakásban elhullatott szőre mint ezernyi gombostű jól láthatóan megtapad a szőnyegeken és a foteleken.


Származása
A dalmaták tenyésztésében úgy elméletileg, mint gyakorlatilag nagyon sokat köszönhetünk Angliának! Hogy a fajta fennmaradt, az angol tenyésztők érdeme. Jelenlegi formáját is ők rögzítették. 1979-ban a Nemzetközi Kynológiai Szövetség úgy döntött, hogy az akkori Jugoszlávia igényt tarthat a fajtagazdaságra. Azt meg is kapta, mint származási ország, azzal a kikötéssel, hogy az angol standard marad érvényben. Napjainkban az országhatárok változásával a dalmata is horvát fajtává módosult, az angol standard változatlanul hagyásával.


Az utódok
A kölykök hófehéren születnek, és csak később fokozatosan alakulnak ki a pöttyök.
A foltok nem folyhatnak egymásba, kerekek, világosan elkülönülnek és egyenletesen oszlanak el a testen. Átmérőjük 2-3 cm. Hibák az összefüggő nagy foltok, és a túl kicsi úgynevezett tűpettyek.


Category: 0 megjegyzés

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése